3sterillustraties: Marije Tolman
Querido, augustus 2016

Bekroond met een Vlag & Wimpel 2017

Twintig kleine observaties en gedachten van een kind in de kleuterleeftijd. Het verbaast zich over de wereld om zich heen, over het feit dat mama ‘mama’ zegt tegen oma (“Dat snap ik niet. / Mama’s zijn mama’s. / Oma’s zijn oma’s. / Dat mama dat / verschil niet ziet!”) is trots dat het voor het eerst zelf zijn veters heeft gestrikt (“Ik vind het / voor de eerste keer / lang niet slecht gelukt / hoe ik de schoenen / van mijn knopen / vol met veters / heb gestrukt.”) heeft medelijden met een verdrietige papa (want oma is dood) of vertelt over het ritueel rondom bedtijd.
De onderwerpen zijn herkenbaar voor jonge kinderen, want de auteurs blijven heel dicht bij huis en daar is al meer dan genoeg om je over te verwonderen als je vier of vijf jaar oud bent. De versjes lezen prettig voor, hebben een aangenaam ritme en ze rijmen - doorgaans niet te nadrukkelijk.

Het boek is royaal geïllustreerd door Marije Tolman. Ze maakte paginagrote gekleurde prenten, vaak met een (oker)gele of blauwe achtergrond. Maar wat is het merkwaardig (en soms zelfs storend) dat ze ervoor gekozen heeft om geen kinderen maar dieren af te beelden! Een enkele keer is het best grappig, zoals bij het versje over veters strikken, waar een duizendpootje trots op zijn voetjes wijst, maar bij bijvoorbeeld het versje over het verdriet van papa heeft het echt geen meerwaarde dat vader en kind nijlpaarden zijn.

Niets liever dan jij is een prentenboek vol met lieve of grappige versjes van Erik van Os en Elle van Lieshout. Enkele zijn al eerder gepubliceerd of zelfs uitgezonden in Sesamstraat, maar het merendeel is nieuw. Het zijn vaak een tikje filosofische gedichtjes, waar veel kinderen (en hun voorlezers) van zullen genieten, al is het soms een beetje braaf en voorspelbaar. Fijn dat er weer meer poëzie voor kinderen verschijnt.
Een verzorgd uitgegeven bundel voor dromerige kleuters en voor (veel) ouder.

Top