3sterillustraties: Marja Meijer
Van Holkema & Warendorf, maart 2021

Als Daniëlle even alleen thuis is, gaat de bel en staat er een meneer op de stoep, die werkt bij het Geheime Instituut Voor Bijzondere Dieren. Hij zoekt tijdelijk onderdak voor de fluistervaar, een inprater van het gevaarlijkste soort. Voor ze het weet, heeft Daan al beloofd dat ze op de vogel zal passen.
Maar als ze probeert om de Instructies voor het verzorgen van de fluistervaar uit de kooi te pakken, fluistert de vogel haar in dat ze het deurtje van de kooi even moet openen. En zo komt het dat de fluistervaar ontsnapt. En de hele stad op stelten zet, want als de fluistervaar je iets influistert, dan kun je niets anders doen dan gehoorzamen. Met als gevolg dat heel wat grote mensen zich héél raar gaan gedragen.
Daan voelt zich schuldig, zeker als de minister van Volksgezondheid van plan is om deze laatste fluistervaar dood te schieten, omdat het dier de volksgezondheid in gevaar brengt. Samen met haar opa bedenkt ze een plan om de fluistervaar te redden. Zal het lukken?

Hoed u voor de fluistervaar! Doppen in je oren, koptelefoon op, extra muziek, in de hoop dat je niet in de ban komt van deze vreemde vogel. Zelfs als je Pas op voor de fluistervaar! alleen maar leest, dan kom je al onder invloed van deze vreemde vogel en hoop je – ondanks alles – stiekem dat je er eens eentje tegenkomt.
Daan is een heerlijk ondernemend meisje en gelukkig heeft ze een opa die haar onvoorwaardelijk helpt – en die geweldige woordgrapjes door het verhaal strooit.
Door de persconferentie van minister-president Rutjes en minister Jonkers (en de doventolk) krijgt het verhaal nog een heel actueel tintje. En tenslotte fladdert de fluistervaar op de grappige illustraties van Marja Meijer door het boek heen, zodat je nooit meer vergeet hoe het dier met een getuite snavel over de stad suist. Het is een vogel om verliefd op te worden!

Pas op voor de fluistervaar! is een vrolijk en gezellig boek in de traditie van bijvoorbeeld Superjuffie van Janneke Schotveld. Geschikt om voor te lezen aan dierenliefhebbers vanaf een jaar of zeven, zelf lezen vanaf negen. Door de indeling in vrij korte hoofdstukken is het boek ook heel bruikbaar als voorleesboek in de klas.

Top