4sterillustraties: Milja Praagman
Querido, januari 2022

Rotkat is een zwerfkat. Vroeger heette hij Poekie, maar dat is lang geleden. Nu woont hij op een vuilnisbelt en is zijn eigen baas.
Vandaag is Rotkat jarig. Dan wil je natuurlijk graag je vrienden zien en cadeautjes krijgen, maar Rotkats vrienden zijn nergens te bekennen. Mohammed de meeuw is niet bij de markt om een visje te stelen, de mooie poes Mimi is niet thuis, Rotkats vriendin Sadet, die hem altijd aait, is niet in haar steegje. En dan gaat het ook nog regenen! Op sommige dagen is het helemaal niet leuk om een Rotkat te zijn!
Gelukkig zijn Rotkats vrienden hem helemaal niet vergeten. Aan het eind van de dag is het weer reuzefijn om de enige echte Rotkat te zijn.

Hoera, Rotkat is terug! Na het eerste boek over de rode kater met het ooglapje hoopte je stiekem al op een vervolg. Want iedereen roept wel ‘Rotkat!’ als Rotkat ineens de straat oversteekt, of een blokje kaas pikt van een picknick, maar Rotkat is ook een heerlijk stoere kater die nog roder wordt dan hij al is als hij een kusje krijgt van die mooie poes Mimi en die zo heerlijk kan gaan liggen zonnen op de warme motorkap van een geparkeerde auto.
En wat krijg je medelijden met hem als uitgerekend op zijn verjaardag al zijn vrienden zoek zijn en het regent en hij niet eens naar binnen mag bij de oma van het meisje dat hij zojuist heeft geholpen. Op de volgende bladzijde staat een tekening van de állerzieligste kat die je ooit gezien hebt.
Want ja: Rotkat is jarig is ook nog eens prachtig geïllustreerd door Milja Praagman. Op bijna elke bladzijde springt de geel-rode Rotkat rond, vrolijk, tevreden, boos, geschrokken, zielig of juist heel blij. Als hij alleen maar denkt aan Mimi verandert zijn neus in een hartje.

Kortom: Rotkat is jarig is weer een heel fijn boek uit de Tijgerlezen-serie. Voor wie het nog niet weet: dit zijn boeken voor beginnende lezers, spannend of grappig (of allebei), met heel veel illustraties en zonder AVI-aanduiding. Je leest gewoon wat je graag wil lezen.
Rotkat is jarig is er voor kattenliefhebbers en voor andere lezers vanaf een jaar of zes die in de loop van groep 3 of 4 al een ‘echt’ dik boek kunnen lezen.

Top