3sterillustraties: Floor de Goede
fotostrips: Ype en Willem

Querido, januari 2018

Omdat haar ouders allebei moeten werken, logeert Sofie een paar dagen bij opa en oma. Ze is niet de enige logé: meneer Kees is er ook. Hij was vroeger olifantenverzorger in de dierentuin, maar is nu met pensioen. En hij mist zijn olifanten verschrikkelijk, dus hij gedraagt zich nogal knorrig naar Sofie en naar haar vrienden Billie en Timmie.
Als Kees na een tijdje toch over ‘zijn’ olifanten gaat vertellen, krijgen Sofie en haar vrienden een prachtig verhaal te horen over hoe de baby-olifanten Tasja en Mink vlak na elkaar in de dierentuin kwamen. Olifanten-Kees bracht ze groot en zorgde voor ze, maar de olifanten konden niet blijven. Mink ging naar een dierentuin in Amsterdam en is daarna gestorven, en Tasja naar Emmen, en nog later naar Budapest.
Kees heeft Tasja nooit meer gezien. Maar daar valt natuurlijk iets aan te doen!

Sofie en de olifanten is het zesde en laatste deel over Sofie. En hoewel ook dit boek weer heerlijk lezen is, is het goed dat de serie nu stopt. Het spetterende en nieuwe is er wel een beetje af.
Het verhaal over Kees en zijn olifanten is (bijna) waar gebeurd, het einde is prachtig - om een traantje bij weg te pinken. Ook de weetjes over de olifanten zijn leuk en interessant, de afwisseling tussen tekst en stripverhaaltjes brengen het verhaal extra tot leven. Maar de fotostrip over Baby Pinguïn gaat over opwarming van de aarde en plastic soep en heeft maar bar weinig met het verhaal over de olifanten te maken.

Voor wie er maar geen genoeg van kan krijgen, heeft ook dit boek weer een hoop extra-eindes. Daarna zie je op het achterste schutblad nog hoe Billie, Timmie en Sofie er over één, vier en tien jaar uitzien en dan is de serie uit.
Sofie en de olifanten is in principe los van de andere delen te lezen, maar waarom zou je? Het is een boek dat veel kinderen (al dan niet gretige lezers) graag zullen lezen. Door de vele weetjes, plaatjes en strips heb je amper in de gaten hebt dat je een echt, dik boek aan het lezen bent. Kinderen die eerder over Sofie lazen, krijgen precies wat ze verwachten. En dat kan ook heel lekker zijn.
Geschikt voor acht jaar en ouder.

Top