026-4451277

3sterillustraties: Annet Schaap
Van Holkema & Warendorf, mei 2011

Juf Josje heeft een nieuwe baan: ze gaat lesgeven aan groep 5 op de school van strenge meester Snor. Ze lijkt een heel gewone juf, maar al snel hebben de kinderen in haar klas in de gaten dat hun juffie heel bijzonder is. Wanneer er een dier in nood is, hoort juf Josje het roepen en verandert ze in Superjuffie! Ze hoeft alleen maar een hap van een krijtje te nemen en ze krijgt superkrachten, kan vliegen en met de dieren praten. Zo redt ze een eendje dat zijn mama kwijt is en een egel die met zijn stekels in een sinaasappelnetje verstrikt is geraakt. Ze helpt zelfs een klein dierentuinaapje dat op een hangbrug is geklommen en niet meer terug durft.
Dan is plotseling de oude vriendelijke directeur van de dierentuin verdwenen en wordt er ook nog een tijger ontvoerd. De nieuwe directrice begrijpt er niets van – zegt ze. Superjuffie en de kinderen ontdekken dat die directrice geen aardige mevrouw is, maar een bonthandelaar. Ze weet vast meer van die verdwenen directeur en van de ontvoerde tijger! Zou het Superjuffie lukken om haar op tijd te ontmaskeren?

Wat een leuke juf, die juf Josje! Ze is zo blij met haar nieuwe baan, dat ze bijna een hapje van haar krijtje neemt. Wel een beetje raar, maar binnen een paar bladzijden begrijp je volkomen waarom ze nu en dan een krijtje oppeuzelt: dan is er een dier in nood! De kinderen uit haar klas kijken er niet raar van op als hun juf te laat komt en door het raam naar binnen suist met een zielige kip onder haar arm. Integendeel: zij helpen op hun beurt weer de juf als de directeur komt vragen waarom die kip door het lokaal scharrelt. Natuurlijk kan juf Josje ook het raadsel van de verdwenen dierentuindirecteur oplossen. Ze heeft er wel de hulp van de kinderen bij nodig, maar samen zorgen ze ervoor dat dit avontuur helemaal goed afloopt.

Kortom: een geweldig grappig boek! Juf Josje is nog jong, in sommige opzichten lijkt ze zelf nog een kind. Ze doet een beetje denken aan Dahl’s juffrouw Engel (uit Matilda); een juf waar ieder kind van droomt. Het verhaal is met plezier en met vaart geschreven, resultaat is een boek waar veel kinderen van zullen genieten. Superjuffie is een van de CPNB-kerntitels voor de kinderboekenweek van 2011. Geschikt voor een grote groep lezers en voor dierenliefhebbers vanaf acht jaar.

Top