5sterillustraties: Martijn van der Linden
Lemniscaat, juli 2016
Bekroond met een Zilveren Griffel en een Zilveren Penseel 2017

Een kind krijgt een puzzel cadeau: het Chinese tangramspel van zeven vormen waarmee je honderden figuren kunt leggen. Het kind maakt een kat. Een Tangramkat. Maar de kat is alleen en zoekt een vriendje. Per ongeluk puzzelt het kind geen tweede kat, maar een hond. Die hond moet weer worden verjaagd, maar hoe? Met een krokodil? Maar hoe zorg je er daarna voor dat die krokodil weer verdwijnt?

Een mooier en origineler prentenboek moet je met een lantarentje gaan zoeken. De hoekige tangramkat ligt op de ene bladzijde nog rustig te kijken, maar is twee pagina’s verder een geschrokken dier met een dikke staart, dat er weer een bladzijde verder snel vandoor gaat en angstig in een boom klimt. Een griezelige krokodil, een woedende stier, een heuse dinosaurus, tien bonte vogels en uiteindelijk een kind, álles blijkt mogelijk met zeven puzzelstukken.
Wat op de ene bladzijde nog kale, blauwe tangramvormen zijn, blijkt na het omslaan van de bladzijde een prachtig levendig dier. Laat het maar aan Martijn van der Linden over om de figuren zo levensecht te maken dat ze bijna van de bladzijden stappen/vliegen!

Achter in het boek zit een kartonnen tangramspel, waarmee je meteen aan de slag kunt. Je kunt de dieren zelf naleggen, bij de tien vogels wordt het zelfs echt puzzelen, want zij hebben geen witte hulplijntjes. Wat een vondst om een prentenboek op deze manier interactief te maken! Tangramkat is een speel-prentenboek, net zoals het eerder verschenen Memorykonijn (Lemniscaat, 2015), al zou je de echte puzzelaars adviseren om naar de speelgoedwinkel te gaan voor een echt (houten) tangramspel. De kartonnen puzzelstukken uit dit boek zijn in kinderhanden waarschijnlijk geen lang leven beschoren.

Wat een vondst, wat een boek! Tangramkat is meer dan terecht dubbel bekroond met zowel een Griffel als een Penseel. Een multifunctioneel prentenboek om telkens opnieuw in te lezen, te kijken en mee te spelen. Met wat hulp al geschikt voor jonge puzzelaars vanaf vier jaar, maar ook geweldig voor heel veel ouder.

Top