3stervertaling: Tjibbe Veldkamp
Condor, februari 2019

Moet je horen wat Wombat overkwam op dinsdag. Ik zou je ook over maandag kunnen vertellen, maar op maandag gebeurde er niks. Dinsdag dus!

Wombat en Vos zijn vrienden. Ze wonen in een stad waar altijd wel wat te beleven valt. In de stad wonen nog veel meer dieren. Zo is daar Krok, een vrolijke, onhandige krokodil. Of De Vijf Apen, vijf superirritante beesten die het heerlijk vinden om Vos (of andere dieren) te plagen. Of Buidelrat, een klein muisachtig buideldier (met ingebouwde portemonnee), tevens de rijkste man van de stad. En tenslotte de zusjes Nijlpaard, twee brave meisjes in uniform die niets liever doen dan de orde bewaren.
Orde is er niet als Wombat en Vos samen op pad zijn. Verre van dat. Bij dit duo loopt alles in het honderd. Bovendien zijn De Vijf Apen eropuit om Vos zo veel mogelijk te plagen, dus dat maakt het er niet beter op.

In Wombat & Wolf, avonturen in de stad vertelt en tekent Terry Denton (inderdaad: de tekenaar van De waanzinnige boomhut) drie hilarische avonturen van een nieuw duo. Maar waar De waanzinnige boomhut vaak nogal over de top gaat, is de humor in Wombat & Vos veel beter gedoseerd. Resultaat is een boek dat echt grappig is. Zo nu en dan is de humor een beetje slapstick-achtig, vaak moet je gewoon lachen om de rare situaties.

Het boek is zeer royaal geïllustreerd met zwartwittekeningen die het verhaal prima aanvullen. Het maakt van Wombat & Vos een boek dat ook de minder gretige lezers aan zal spreken: veel tekeningen, weinig tekstblokken, veel afwisseling. Het is een boek dat bij een grote groep lezers in de smaak zal vallen; natuurlijk bij de fans van De waanzinnige boomhut (al mikt Wombat & Vos op wat jongere lezers), maar ook bij lezers die snel de avi-boekjes ontgroeien en toe zijn aan iets ‘dikkers’ of juist bij de wat oudere lezers die met geen stok aan het lezen te krijgen zijn.
Wombat & Vos, avonturen in de stad is er voor iedereen vanaf acht jaar die zin heeft om eens lekker te lachen.

Top