3sterillustraties: Annet Schaap
Querido, november 2017

Nora is een uitvinder. Ze barst van de energie en van de fantasie, dus haar ene uitvinding is nog grappiger dan de andere. Ze heeft drie oudere broers die haar uitlachen, maar daardoor laat ze zich niet uit het veld slaan. Integendeel.
Op een dag krijgt ze een nieuwe buurjongen: Sep. Hij is ook al een jongen en Nora begrijpt helemaal niks van jongens. Ze zou een jongens-ontstopper willen uitvinden, om te kunnen begrijpen wat er in zo’n jongenshoofd omgaat. Het blijkt dat Sep alles weet van de sterren en het heelal, dus de belangstelling van nieuwsgierige Nora is snel gewekt. Sep moet dinsdag zijn spreekbeurt houden. Dat durft hij niet, want als iedereen naar hem zit te kijken, klapt hij helemaal dicht. Werk aan de winkel voor uitvinder Nora! Met behulp van haar uitvinding én met hulp van haar broer Bas houdt Sep een prima spreekbeurt over de sterren.

Een nieuw, grappig deel in de serie Tijgerlezen; boeken voor beginnende lezers die eens lekker geen AVI-aanduiding hebben. Dit keer over een energiek meisje, voor wie er geen problemen bestaan, maar alleen oplossingen. En hoewel haar vriendschap met Sep wat moeizaam van start gaat, is ze toch vastbesloten een goede uitvinding voor hem te doen. Daarvoor heeft ze hulp nodig, net zoals Sep weer haar hulp nodig heeft. En het komt helemaal goed, precies zoals je wil. Dankzij de uitvinding van een meisje dat buiten het kader durft te denken.

Met Zondag, maandag, sterrendag laat Anna Woltz zien dat ze ook prima in staat is een boek te schrijven voor beginnende lezers. De zinnen zijn nooit langer dan tien woorden en beginnen telkens op een nieuwe regel, maar er staan wel moeilijke woorden in van drie of vier lettergrepen, waardoor het boek niet kinderachtig overkomt. De grappige illustraties van Annet Schaap zijn in kleur, waardoor ze stukken aantrekkelijker worden dan wanneer ze in grijstinten afgedrukt zouden zijn.
Zondag, maandag, sterrendag is een fijn boek voor uitvinders en dodelijk verlegen kinderen én voor sterrenkundigen-in-de-dop. Geschikt voor lezers vanaf een jaar of zeven / acht.
 

Top