3stervertaling: Lydia Meeder en Barbara Zuurbier
Lemniscaat, april 2019

Nadat ze uit hun huis zijn gezet, wonen Felix en zijn moeder Astrid in een kampeerbusje. Het is alleen maar voor deze zomer, heeft Astrid gezegd, zodra ze een nieuwe baan heeft, vinden ze ook weer een nieuw huis.
Maar de zomer is voorbij, Felix’ eerste schooljaar op de middelbare school begint, het wordt zo zoetjesaan te koud om te kamperen en er is nog geen zicht op een goede baan, laat staan op een woning. Felix besluit dat niemand mag weten dat hij dakloos is. Hij is bang dat hij dan bij zijn moeder wordt weggehaald. Dus gaat hij twee keer per week onder de douche in het buurthuis, doet hij zijn grote boodschap op de wc op school (en wast hij zich daar ook, als het zo uitkomt), zorgt hij voor zijn moeder en vertelt hij leugentjes-om-bestwil aan zijn vrienden, ook al stapelen die leugentjes zich op tot een warboel van leugens.
Dan is er ineens de mogelijkheid mee te doen aan een televisiequiz. Felix meldt zich aan en dringt door tot de selectie. De winnaar van de quiz krijgt een fors geldbedrag, waarmee heel wat problemen van Felix en zijn moeder worden opgelost. Felix móét dus winnen.

Wie eerder een boek van Susin Nielsen heeft gelezen, herkent het patroon: een kind in een afwijkende situatie, met een ouder die niet helemaal spoort, terwijl het kind probeert te doen alsof hij alles onder controle heeft. Op Felix raak je net zo gesteld als op bijvoorbeeld Ambrose uit Woordnerd (2017) of op Henri, Alberta en Farley uit Het ongemakkelijke dagboek van Henri K. Larsen (2018). Alberta speelt in Adres onbekend nog een heel klein rolletje omdat haar broertje Dylan de beste vriend van Felix is. Dylan is een fantastische vriend; ook al zo’n personage dat je bijblijft en waarvan je stiekem zou willen dat jij ook zo’n trouwe mafkees in je vriendenkring had.

Adres onbekend leest heerlijk weg, is humoristisch en stevent af op een ontzettend happy end, ondanks de pech die Felix heeft. Een happy end dat zo happy is dat het eerlijkgezegd nogal klef wordt, maar het is ook een einde dat je een lieve, grappige jongen als Felix zo ontzettend gunt.
Adres onbekend brengt een zwaar onderwerp toch lichtvoetig onder de aandacht. Een feelgood-boek met inhoud, voor dertien jaar en ouder.

Top