026-4451277

3stervertaling: Jenny de Jonge
De Harmonie, september 2017

Elliot komt amper zijn kamer uit. Al sinds zijn geboorte heeft hij een angststoornis, waardoor hij bang is voor vrijwel alles en iedereen. Gelukkig krijgt hij pillen die de allerergste angst onderdrukken. Op de dag voor kerst gaat er iets mis en zijn Elliots pillen bijna op. Zijn tante belooft onmiddellijk de medicijnen bij de apotheek op te halen, maar laat daarna niets meer van zich horen. Haar mobiel staat op de voicemail, de vaste telefoonlijn doet het niet. Door het ijzige winterweer?
Elliots moeder gaat eropuit om te kijken wat er aan de hand is. Ze belooft elke vijf minuten naar Elliot te bellen, maar belt maar één keer op. Er zit niets anders op: Elliot moet naar buiten gaan om zijn moeder te vinden. Alleen heeft hij nog maar één pil. Onder normale omstandigheden is het acht minuten lopen naar zijn tante. Nu er zo veel sneeuw ligt, zal hij er langer over doen. Is die ene pil voldoende om zijn moeder te kunnen vinden?

Alles, álles werkt mee om de sfeer in Bang geboren zo ijzig mogelijk te maken. Kevin Brooks is een meester in het gedoseerd opvoeren van de spanning; al lang voor je leest over hoe het noodlot aan het toeslaan is, voel je het aankomen. Het is niet zomaar dat de tante van Elliot niet langskomt. Er gebeuren vreselijke dingen. En intussen ligt er een pak sneeuw en is het vreselijk koud.
Aanvankelijk is het wat moeilijk om het verhaal te volgen. Het perspectief verspringt tussen enerzijds Elliot en anderzijds twee mannen, verkleed als kerstman, in een gestolen Landrover. Daarnaast zijn er telkens flash-backs naar wat vooraf ging aan deze middag voor kerst én praat Elliot steeds met zijn overleden zusje Ellamay.
Wanneer het verhaal eenmaal loopt en je met de doodsbange jongen door de sneeuw dwaalt, kun je het boek onmogelijk wegleggen. Gelukkig bevat het verhaal ook nog wat lucht door de verhaallijn over Gordon, een wat sneue bankdirecteur, en door de kerstmannen-vermomming van de gestolen-landrover-mannen waardoor het allemaal net niet te erg wordt.

Een boek om het steenkoud bij te krijgen, wat anders dan we van Brooks gewend zijn, maar wat de fans zeker niet teleur zal stellen. Bang geboren is een huiveringwekkende thriller voor lezers die tegen een stootje kunnen. Dertien jaar en ouder.

Top