026-4451277

3sterLemniscaat, april 2018

In de stad Radovar wordt alles goed voor je geregeld. Je woont met je familie in een torenflat; wie hard werkt, verzamelt veel punten en mag verhuizen naar een steeds hogere verdieping, met steeds een beetje meer luxe. Maar wanneer er iets fout gaat, kun je ook weer kelderen. En wie de pech heeft helemaal niet in het systeem te passen, kan zelfs in een Onderwijk eindigen.
Jona woont in de flat Sterrenlicht, maar ze voelt zich er opgesloten. Ook haar oma heeft heimwee naar hun oude huis buiten de stad, waar ze woonden tot ze min of meer gedwongen werden naar Radovar te verhuizen. Als Jona haar oma een echte plant wil geven, raakt ze in de problemen. Ze wordt gestraft en dankzij haar verhuist de hele familie naar een verdieping onder de grond. Maar Jona heeft wel de geheimzinnige Kilian en zijn vrienden leren kennen. Zij willen het systeem in Radovar saboteren. Een levensgevaarlijk plan.

De schaduwen van Radovar is een dystopische roman met een systeem waar je alleen in kunt gedijen als je nergens over nadenkt en je schikt naar het regime. Natuurlijk zijn er jongeren die zich verzetten en die opereren vanuit de riolen van de stad. Wat dat betreft lijkt dit boek nogal op De Hongerspelen en op Matched van Ally Condie.
Het verhaal begint wat traag en ook wat voorspelbaar, maar na verloop van tijd wordt het echt spannend. Wie is Kilian nu precies, wat wil hij, is hij wel te vertrouwen? En hoe zit het met de oude Zalman, de concierge van Sterrenlicht? Hoe erg ze het vindt: Jona zelf maakt ook fouten, waardoor ze mensen verraadt.
Wanneer Jona na een mislukte coupe in een soort jeugdgevangenis terecht komt, voel je pas echt de machteloosheid van de mensen die in een dictatuur moeten leven. Je moet zo je best doen om te overleven, dat er totaal geen energie meer overblijft om je te verzetten tegen alle onrecht.

De schaduwen van Radovar mist weliswaar de speelse frisheid van Marloes Morshuis’ debuut Koken voor de keizer (2015), maar is wel een boek om achter elkaar uit te lezen. Het is een verontrustende wereld die geschetst wordt, in een fijn, spannend boek voor wie houdt van toekomstromans. Geschikt voor lezers van dertien jaar en ouder.

Top