3sterVan Holkema & Warendorf, oktober 2018

Brugklasser Dex heeft het niet makkelijk. Hij zit boordevol energie en wil het liefst de hele dag bewegen, maar moet helaas naar school. Dat betekent dat hij de hele dag op zijn stoel moet zitten en bovendien wacht er thuis nog huiswerk.
Omdat Dex’ cijfers niet al te best zijn, maakt hij met zijn mentor de afspraak dat hij zich voor 100% gaat inzetten. Als Dex zijn best doet, zorgt meneer Hendriks ervoor dat Dex met de rest van de klas overgaat naar de tweede. Dex wil graag bij zijn vrienden in de klas blijven, maar het is zo moeilijk om vol te houden! Hij voelt zich net Dexter-Jan-Roderick, zo braaf als hij zich moet gedragen.
En dan staat er nog een schoolreis naar Canterbury op het programma. In Engeland eten ze vast alleen maar gore dingen: frieten met azijn enzo. Dus Dex en zijn vrienden bedenken een manier om hun eigen eten mee te nemen. Ze loten en Dex is degene die zijn koffer helemaal vol gaat stouwen met chips, chocola, winegums en energydrank. Maar is dat wel zo’n goed idee als het lijkt?

We kennen Dex al uit Dex – Over school en andere ellende. Hij is nog steeds die stuiterende brugklasser, al heeft hij intussen zijn draai wat meer gevonden op dat Apollo College. Auteur Mijke Pelgrim is zelf docente op een middelbare school; het kan niet anders of ze heeft dagelijks meerdere Dexen in haar klassen zitten.
Dex (en zijn klasgenoten!) zijn volkomen herkenbaar, zonder karikaturen te worden. De ellende als je op een dag veel biologiehuiswerk hebt én die rottige aardrijkskundetoets moet leren, dat kent ook iedereen. En daarna is de hele klas in paniek, want plannen, dat vergt nogal wat van een brugklasser die bij de dag leeft.

Ook in dit boek maakt Dex een ontwikkeling door. Hij is de klos en moet een koffer met twintig kilo snoep meezeulen en daar wordt door één jongen nogal misbruik van gemaakt. Dex moet leren om voor zichzelf op te komen, maar dat valt nog niet mee.
Dex – over vrienden en andere bagage sluit naadloos aan bij het eerste deel. Het wachten is nu op deel drie, want we willen wel weten wat Dex allemaal gaat uitspoken, daar op die schoolreis in Canterbury!
Een prettig leesbaar, humoristisch en met vaart geschreven boek voor (toekomstige) brugklassers. Twaalf jaar en ouder.

Top