3sterGottmer, september 2019

Angel woont in een schimmelige flat in een probleemwijk. Haar moeder werd zwanger toen ze pas vijftien jaar oud was, had en heeft doorgaans geen idee wat ze met haar stuiterende recalcitrante dochter aan moet en werkt als stripteasedanseres in een nachtclub. Angel schaamt zich dood voor het werk van haar moeder, maar wie er iets over waagt te zeggen, krijgt een grote mond of maakt kennis met Angels vuisten. Vriendinnen heeft Angel niet en ook jongens houdt ze op een afstand.
Maar dan komt ineens Kayleigh bij haar in de klas en dan gebeurt er iets. Kayleigh is slim, Kayleigh leest boeken en als Kayleigh even haar hand op Angels knie legt, duwt Angel haar niet weg. Als na de kerstvakantie Kayleigh ineens is verdwenen, is Angel de kluts kwijt. Wat voelde ze nou voor Kayleigh, is dat normaal, en wat moet ze nou verder?

Drama Queen start als Angel in groep 8 zit en twaalf jaar is. Daarna volgen er nog twee episoden: als Angel dertien en vijftien is. Drie perioden waar Kayleigh ineens doorheen raast en waarin de meiden om elkaar heen draaien, terwijl het duidelijk is dat ze een enorme klik hebben. Dat ze al in groep 8 verliefd op elkaar waren, maar op dat moment niets anders wisten te verzinnen dan de klassenfoto verknippen en het snippertje waar ze naast elkaar opstaan zorgvuldig bewaren.
Naast de ontluikende verliefdheid tussen twee meisjes gaat het boek ook over de relatie tussen Angel en haar moeder. In feite zijn ze allebei nog kinderen; de moeder maakt er een puinhoop van, rommelt met foute mannen, komt dronken thuis en blijft ook rustig eens een nachtje weg. Angel en zij maken continue ruzie, maar intussen voelt je tussen de regels door de enorme genegenheid tussen die twee. De moeder is geen rotmens, ze doet haar best, maar dan wel op haar eigen onhandige, onvolwassen manier. Het gesprek dat ze met haar dochter heeft over verliefdheid, is een van de mooiste dialogen ooit geschreven.

Het is knap hoe Derk Visser opnieuw een meisje in een achterstandsbuurt zo goed en overtuigend weet neer te zetten. Angel met haar ADHD gaat vanaf de eerste bladzijde voor je leven, inclusief haar grote mond en haar eerste verliefdheid. Angels moeder heeft gelijk: Angel ís een dramaqueen. En wat voor één!
Een prachtig en rauw boek over liefde, geschikt voor lezers van dertien jaar en ouder.

Top