026-4451277

4stervertaling: Annelies Jorna
Lemniscaat, juni 2017

Candice Phee is wat anders dan anderen. De dingen die andere twaalfjarigen leuk vinden, interesseren haar niet. Op school wordt ze ‘Bea’ genoemd, de fonetische afkorting van B.A. en dat betekent weer ‘Bijzondere Aandacht’. Candice heeft zogezegd wat moeite met de sociale omgang en met het leven in het algemeen.
Nu krijgt ze op school weer een opdracht haar leven te beschrijven aan de hand van het alfabet. Dat kan onmogelijk in een paar A-viertjes, dus Candice begint gewoon en schrijft het alfabet op haar eigen manier: uitgebreid, nauwkeurig en volledig naar waarheid.
De lezer krijgt een beeld van het leven van Candice: van haar familie (haar depressieve moeder, haar vader die zichzelf een mislukkeling acht, haar overleden kleine zusje en haar rijke oom Brian), van haar huisdier Aardvark-Vis, van haar spaarzame vrienden en van haar onhandige pogingen om voor anderen te zorgen en hen gelukkig te maken.

‘Je bent autistisch, toch?’
‘Nee,’ zei ik.
Nu was het haar beurt om verbaasd te kijken. ‘Wat ben je dan?’ vroeg ze.
‘Ik ben ik,’ zei ik.

Candice spoort niet, tenminste niet volgens de norm van heel veel mensen om haar heen. Het grappige is dat haar gebrek aan inzicht in het handelen en denken van anderen Candice helemaal niet dwars zit. Ze blundert door het leven heen, voelt totaal niet aan hoe irritant ze kan zijn, terwijl ze tegelijkertijd ook aandoenlijk is. Door haar alfabet te lezen, zit de lezer heel dicht onder Candices huid en is het mogelijk haar bizarre, maar ook consequente gedachtegangen te volgen. In Candices eigen optiek is alles wat ze doet volkomen logisch.

Het duurt even voor je doorhebt wat er met Candice aan de hand is. Ze is een hoofdpersoon om heel veel van te gaan houden. Wat zou je dit meisje graag willen beschermen tegen de boze buitenwereld! Anderzijds weet Candice zich te redden, dat blijkt wel uit dit heerlijke, vreemde en ontroerende alfabetboek. Het AlfaBet van Candice Phee verdient het om veel gelezen te worden. Een mooi boek over buitenbeentjes, voor dertien jaar en ouder.

Top