3stervertaling: Lydia Meeder en Barbara Zuurbier
Lemniscaat, mei 2018

Henry en zijn vader zijn verhuisd naar een stad waar niemand hen kent. Henri’s moeder verblijft in een psychiatrische instelling en zijn broer Jesse is dood. Er is iets gebeurd, iets afschuwelijks, iets waar Henry absoluut niet over wil praten en wat niemand mag weten. Het is een groot familiegeheim. Henry noemt het ‘het’.
Van zijn therapeut krijgt Henry een notitieboek om een dagboek in bij te houden. In zijn ongemakkelijke dagboek beschrijft Henry zijn leven thuis en op zijn nieuwe school. Binnen een paar dagen klampt Farley, de grootste nerd van de school, zich aan hem vast. Henry probeert hem af te houden, want hij weet dat nerds pesters aantrekken. Als ze alleen maar dénken dat je bevriend bent met een nerd, dan ben je al de klos. Maar Farley sleept hem mee naar Reach For The Top, een club voor liefhebbers van quizzen over heel veel onzinnige weetjes. En bij die club is Alberta, een meisje dat zo ongelooflijk cool is dat Henry als een blok voor haar valt.
Langzaamaan vindt Henry nieuwe vrienden. Vrienden voor wie hij krampachtig verborgen probeert te houden wat er met Jesse gebeurd is. Tot het toch uitlekt.

Weer zo’n prachtige jongerenroman van Susin Nielsen. In tegenstelling tot haar vorige boeken is ditmaal een tamelijk normale jongen de hoofdpersoon, al heeft Henry wel zo iets verschrikkelijks meegemaakt dat hulp van een therapeut noodzakelijk is. Het zijn juist de mensen in Henry’s omgeving die afwijken van de mainstream: Jesse, Farley, Alberta. Jesse leer je alleen kennen door wat Henry mondjesmaat over hem loslaat, maar Farley en vooral Alberta zijn fantastische personages, die wie je heel erg gesteld raakt.
Het is een absolute verdienste van Nielsen dat ze een onderwerp als het drama wat de familie Larsen overkomt, plus de afschuwelijke gevolgen, toch zo weet je beschrijven dat dit boek niet loodzwaar, drakerig of ontzettend verdrietig is geworden. Dit komt deels doordat ze geweldige personages kan scheppen en deels door de humor in het verhaal. Toch voel je tegelijk het hele boek lang het verdriet van Henry en zijn vader.

Het ongemakkelijke dagboek van Henry K. Larsen is een boek dat je móét lezen, alleen al omdat je Alberta moet leren kennen. En Farley. Heerlijke kost voor veertien jaar en ouder.

Top