026-4451277

4sterLemniscaat, november 2021

Sinds Tyler hem op zijn eerste middenschool-dag voor gek zette, is Wilbur het pispaaltje. Inmiddels is het 2,5 jaar verder, maar hij wordt nog steeds gepest. Zijn enige vriend Alex heeft verkering gekregen met Fabrizio en heeft dus minder tijd voor Wilbur. Zijn beide moeders zijn alsmaar aan het werk in rotbaantjes, om hun veel te hoge huur te kunnen betalen. Gelukkig kan hij nog terecht bij Sal, zijn ‘85-lentes-jonge’ buurman.
Tijdens een uitwisselingsproject van zijn school met een school in Parijs komt Charlie bij Wilbur logeren. Alleen blijkt Charlie geen jongen, maar een bloedmooie meid. Wilbur valt voor haar, maar zijn kwelgeest Tyler weet haar te versieren. Na Charlies vertrek heeft Wilbur twee maanden de tijd voor zijn klas naar Parijs gaat. In die tijd moet Wilburs eigen Queer Eye-team hem zodanig zien te veranderen dat Charlie hem eindelijk zal zien staan.

Het allersterkste punt van de boeken van Susin Nielsen zijn haar personages. Wilbur is een buitenbeentje: een wat wereldvreemde jongen, beetje sociaal-onhandig, waardoor je best begrijpt dat hij het mikpunt wordt van pesterijen, maar tegelijk is hij zo sympathiek dat je meteen dol op hem bent. Om hem heen zijn nogal wat mensen die zogezegd niet helemaal mainstream zijn: oude Sal die zich nergens iets van aantrekt en Wilbur ook de les leest als hij dat nodig vindt, Alex en Fabrizio die samen een fantastisch homokoppel zijn, Charlie die ook zo het een en ander te verhapstukken heeft…
Het doet er eigenlijk niet toe of Wilbur en Charlie nou wel of niet iets krijgen. Met behulp van zijn drie vrienden leert Wilbur op zichzelf te vertrouwen (en om niet meer louter beige hobbezak-kleren te dragen). Het proces dat Wilbur doormaakt is tenslotte belangrijker dan de uitkomst, al ligt die moraal er gelukkig niet dik bovenop. Wilbur is fantastisch, ook al heet hij net zo als het varkentje in Charlotte’s web.

Iets heel bijzonders leunt op het beroemde boek van E.B. White, maar ook als je Charlotte’s web niet kent, is het een heerlijk boek. Sterker nog: Iets heel bijzonders is een verrukkelijke feel-good roman met humor én met inhoud, zonder dat het klef of drakerig wordt. Gaat dit lezen! Dertien jaar en ouder.

Top