3sterLemniscaat, juli 2022

De vader van Orlando krijgt een ongeluk en raakt in coma. Niemand weet of hij nog wakker zal worden.
Omdat Mark dol is op jazzmuziek en een groot fan is van de saxofonist Joe Mellow, wil Orlando deze man opsporen en naar Nederland laten komen. Als Joe Mellow naast het bed van Mark op zijn saxofoon speelt, dan moet zijn vader wel bijkomen uit de coma.
Na wat zoeken en mailen, krijgt Orlando een mail van Joe: de man wil alleen overkomen als Orlando zijn reis- en verblijfskosten betaalt. Maar waar haalt Orlando € 900,- vandaan?
Als Joe Mellow uiteindelijk toch op Schiphol staat, is hij niet de held die Orlando verwachtte te ontmoeten. Joe is een oude, verbitterde alcoholist, wiens saxofoon op het vliegveld is verdwenen en die op een geleende saxofoon ook nog eens knettervals speelt. Van die muziek zal Mark niet wakker worden. Orlando’s plan lijkt mislukt. Lijkt. Want Orlando geeft niet op. Joe moet en zal hem helpen. Dat heeft hij beloofd.

Niet alleen zijn vader is dol op muziek, Orlando is het ook. Hij heeft altijd zijn drumsticks bij zich en zijn drumstel is zijn dierbaarste bezit. De liefde voor jazz bevestigt de goede band tussen Orlando en zijn vader nog eens extra.
De figuur Joe Mellow is interessant. Hij lijkt helemaal niet op de glanzende held die Orlando en zijn vader in hem zagen, maar is een aan lager wal geraakte artiest die de boel bedondert en aan wie je al snel een hekel krijgt. Maar toch heeft de man een zwakke plek en dat is het punt waar hij en Orlando elkaar tenslotte vinden.
Orlando’s vriendin Norah is nogal ideaal, wat de functie van pestkop Lenny is, is niet zo heel duidelijk en het kan bijna niet anders of Mark komt bij uit zijn coma, maar toch wil je Joe Mellow achter elkaar uitlezen. De muziek maakt dit verhaal het heerlijke boek dat het is. Ook al ben je zelf slechts zo muzikaal als een bloemkool, je voelt hoe muziek een verbindende kracht kan zijn tussen enkele heel verschillende mensen.

Tijdens het hele verhaal zit je in het hoofd van Orlando. Hij is een nerveus brekebeentje, maar ook een jongen om dol op te raken, een jongen die blijft volhouden, tegen de klippen op. Joe Mellow is een boek dat makkelijk leest en nog lang blijft naswingen, voor lezers vanaf ongeveer twaalf jaar.

Top