026-4451277

3sterManteau, februari 2009

Vlaanderen halverwege de 14e eeuw. Hoewel haar moeder bij haar geboorte fluisterde dat ze geboren is voor het geluk, gaat het leven van Marguerite van Male niet over rozen. Haar vader wil zonen, maar alleen zijn dochter is blijven leven. Na de dood van het zoveelste kleine broertje wordt haar moeder krankzinnig in een klooster opgesloten. Marguerite zelf is niet van plan om te borduren bij het haardvuur, dus ze gaat met de jongens uit het kasteel op pad om kattenkwaad uit te halen. Bovendien leert ze paardrijden als een man en oefent ze zich in zwaardvechten. Kortom: Marguerite is niet erg lady-like.
Toch staan de toekomstige echtgenoten voor haar in de rij, want ze is wel de erfgename van Vlaanderen. Haar vader huwelijkt haar uit aan de Prins van Engeland, maar Marguerite heeft mooi geen zin om met die griezel te trouwen. Ze zet alles op alles om het huwelijk niet door te laten gaan. Dat lukt haar ook nog, maar ze haalt zich wel de heel grote woede van haar vader op haar hals.

Ondanks dat ze sprekend op hem lijkt, hebben Marguerite en haar vader een gloeiende hekel aan elkaar. De kleine Marguerite probeert de liefde van haar vader nog wel te winnen, maar de man wil alleen maar zonen en lijkt het zijn dochter persoonlijk kwalijk te nemen dat ze maar een meisje is. Jarenlang koestert hij minachting voor haar en gaat zij hem haten zoals ze nog nooit iemand gehaat heeft. Toch blijkt helemaal aan het eind van het verhaal dat hij een zeker respect heeft voor het meisje dat zo verschrikkelijk goed weet wat ze wil, en ook wat ze niet wil. In een prachtige slotscène vechten Marguerite en haar vader letterlijk alle frustratie en teleurstellingen tussen hen uit.

Marguerite is een heldin waar alle zogenaamd stoere Beckmanmeisjes bij verbleken tot schoothondjes. Vanaf het moment dat ze in een stuitligging werd geboren, lag ze al dwars, en dat is nooit overgegaan. Marguerite vertelt in de eerste persoon enkelvoud over haar jeugd. Jonkvrouw is een heerlijke historische roman, met humor en vaart geschreven, over een feministe avant-la-lettre. Het boek is geschikt voor lezers van dertien jaar en ouder.

Bestellen

Top