3sterVan Goor, februari 2023

Melvin Junior en zijn broer Otis zijn urban explorers: ze struinen stiekem rond in verlaten gebouwen om er foto’s en filmpjes te maken en die online te zetten. Net als ze van plan zijn om een vervallen villa in het Liesbos te gaan bezoeken, wordt Otis voor de deur van hun huis aangereden door een auto. Hij overleeft het ongeluk niet.
Melvin is ervan overtuigd dat het geen ongeluk maar een aanslag op het leven van zijn broer is. Hij gaat in zijn eentje naar de villa en ontdekt daar een tunnel waardoor je teruggaat in de tijd. In 1977 raakt hij bevriend met zijn eigen vader, maar hij ontdekt ook dat de villa gebruikt wordt door criminelen die zo’n tunnel naar een ander tijdperk goed kunnen gebruiken.
Is het mogelijk om in te grijpen in het verleden en er zo voor te zorgen dat Otis in 2022 niet wordt aangereden? Melvin doet verschillende pogingen, maar hij krijgt daardoor wel de moordenaars van zijn broer achter zich aan.

Ha, daar is er weer een: een boek van Mirjam Mous waarvan je absoluut wil weten hoe het afloopt. Op de tweede bladzijde wordt Otis al geschept, de bestuurder van de auto rijdt door en daar begint het avontuur. Toegegeven: ‘tijdreizen’ is geen heel origineel thema en bevriend raken met je eigen vader ook niet, het complot achter het ‘Jagershuis’ is hier en daar een beetje ver gezocht (en wordt grotendeels wat uitleggerig in een gesprek tussen Melvin en een man in 1977 onthuld). Naarmate het verhaal vordert, zijn er wat omslachtige gebeurtenissen die niet erg noodzakelijk zijn voor de plot. Toch lees je gretig verder, want vooral de eerste helft van het boek is verrukkelijk mysterieus. Melvin Junior doet steeds nieuwe ontdekkingen rondom het Jagershuis en de dood van zijn broer, maar daardoor komen er ook steeds meer vragen bij. Bovendien wil je hoe dan ook weten hoe het verder gaat en of het gaat lukken om Otis toch nog te redden.

Otis’ Redding is een boek in de traditie van Boy 7; een thrillerachtig verhaal met mysterieuze wendingen en een boek dat je achter elkaar uit wil lezen. Door de tijdsprongen tussen 1977 en 2022 blijft de vaart er goed in. Bovendien lees je mee in het logboek van Melvin Junior, waarin de ontwikkelingen rondom het Jagershuis overzichtelijk worden opgesomd. Dat helpt wel om overzicht te houden.
Een toegankelijk geschreven, lekker spannend boek, geschikt voor lezers vanaf dertien jaar.

Top