026-4451277

3stervertaling: Lidwien Biekmann
Van Goor, juli 2016

Genomineerd voor de Gouden Lijst 2017

Suzy Swanson heeft besloten niet meer te praten. Niet zomaar; er is iets verschrikkelijks gebeurd en ze weet niet wat ze ermee aan moet.
Ooit was Franny haar beste vriendin, maar Franny’s interesses veranderden en Suzy kon haar niet volgen. Suzy wilde dat alles bij het oude bleef; ze wilde aan Franny alles vertellen over wat er allemaal zo interessant was in de wereld, over het slaappatroon van mieren bijvoorbeeld, over dat urine steriel is en over alles wat ze gelezen heeft. Maar Franny wilde ineens giechelen met de andere meiden en Suzy bleef achter. En nu is Franny zomaar verdronken.
Suzy begrijpt het niet. Dan komt ze op een dag op het spoor van kwallen. Elk jaar worden 150 miljoen mensen gebeten door een kwal, soms met een dodelijke afloop. Is Franny tijdens het zwemmen soms gebeten door zo’n dodelijke kwal? Suzy raakt geobsedeerd door een kwallendeskundige in Australië. Deze man moet antwoord kunnen geven op alle vragen die zij heeft over de dood van Franny. Ze moet en zal naar hem toe! Maar een twaalfjarige kan niet zomaar alleen naar Australië vertrekken.

Suzy is zeker geen gewoon meisje. Ze is ‘anders’, op het autistische af. Suzy bijt zich in een onderwerp vast en wil er dan alles over weten. En vervolgens spuit ze haar kennis bij wie het maar horen wil. Of niet. En dat laatste is zo schrijnend. In flash-backs lees je over hoe de vriendschap tussen Franny en Suzy verwaterde, over welke sociale fouten Suzy maakte en hoe ze niet begreep wat ze fout deed. Gelukkig is ze niet het enige buitenbeentje op school; eigenzinnige en originele Justin met zijn ADHD is er ook. En er zijn veel mensen om Suzy heen die van haar houden en die (meer dan) bereid zijn om haar te helpen met haar grote verdriet over de dood van haar vroegere vriendin.

Voor Franny stierf, heeft Suzy iets ergs gedaan, waarvoor ze nooit ‘sorry’ tegen Franny heeft kunnen zeggen. Het duurt een tijd voor de lezer weet wat ze deed en waarom; en dat houdt de spanning er lang in. Maar ook zonder haar (stiekem heel grappige) daad, is Suzy en de kwallen een fascinerend en prettig leesbaar boek over een onzeker meisje in de jungle die puberteit heet. Het boek is genomineerd voor de Gouden Lijst 2017. Dertien jaar en ouder.

Top