026-4451277

3sterVan Holkema & Warendorf, september 2013

Het is de eerste dag van de zomervakantie en alles wijst erop dat het een geweldige dag gaat worden voor Elvis Long. Maar zodra hij naar buiten gaat, drukt een zwerver hem een briefje in zijn hand, waarop staat dat Elvis’ vader ontvoerd is. Elvis mag aan niemand iets zeggen, anders tekent hij zijn vaders doodvonnis.
Eerst denkt Elvis aan een flauwe grap, maar als blijkt dat zijn vader nergens te vinden is, wordt het serieuzer. Elvis moet zeven opdrachten vervullen en pas daarna wordt zijn vader weer vrij gelaten. Voor elke opdracht krijgt hij twaalf uur de tijd. De opdrachten zijn vreemd en bizar en de ontvoerders weten op miraculeuze wijze waar Elvis is, wat hij doet en met wie hij praat. Terwijl hij bezig is met de opdrachten, probeert Elvis er achter te komen wie de ontvoerders zijn en wat ze van zijn vader willen. Zijn pa, een derderangs Elvis Presley-imitator, is gokverslaafd en heeft schulden. Is dat de reden van zijn ontvoering? Hoe moet Elvis zijn vader uit de handen van de ontvoerders krijgen?

Test speelt in een Engelse kustplaats. Dat is een goed idee, want wanneer je een bizar verhaal als dit in Katwijk of Scheveningen zou situeren, dan zou niemand er meer iets van geloven. Elvis’ ouders zijn gescheiden, daarom kan het ook dat Elvis moeder geen idee heeft dat haar ex verdwenen is en dat haar zoon bij nacht en ontij door de stad zwalkt. Elvis hoeft maar te zeggen dat hij bij zijn pa slaapt, en het is in orde.
De opdrachten lijken aanvankelijk heel raar. Bovendien is het een raadsel hoe Elvis bespioneerd wordt en de ontvoerders precies weten wat hij doet. Hierdoor wil je per sé verder lezen. Hoe kan dit, wat is er aan de hand, wie zijn die ontvoerders en waarom?
De ontknoping zie je pas laat aankomen. Er komt het een en ander aan toeval bij kijken, maar dat stoort niet. Test blijkt verder zorgvuldig gecomponeerd te zijn.

Test is de vierde jeugdthriller van Mirjam Mous. Password was wat minder, maar Test is weer van het niveau van Boy 7 en Vals spel. Het is een boek dat in veel opzichten lijkt op zijn drie voorgangers: een lekker verhaal, spannend, meeslepend en makkelijk leesbaar. Geschikt voor liefhebbers van spanning en van computerspelen. Dertien jaar en ouder.

Bestellen

Top