026-4451277

3stervertaling: Maria Postema
Unieboek / Van Goor, oktober 2009

In De Hongerspelen waren Katniss en Peeta het Capitool te slim af, waardoor ze samen de 74e Hongerspelen wonnen. Het Capitool is hier woedend over, en wie zich de woede van het Capitool op de hals haalt, moet oppassen. Bovendien gaat het gerucht rond dat er districten in opstand komen tegen het Capitool en dat Katniss wordt beschouwd als het symbool van de opstand. Dat laat het Capitool niet op zich zitten. Ze probeert met harde hand alle beginnende opstanden neer te slaan. Omdat ze Katniss op een fatsoenlijke manier uit de weg wil ruimen, worden voor de 75e Hongerspelen bijzondere tributen aangesteld: uit elk district moeten twee voormalige winnaars opnieuw de arena in. Dit betekent dat Peeta en Katniss voor de tweede keer worden blootgesteld aan alle gevaren die het Capitool bedacht heeft. Verschil is dit jaar dat de tributen geen jongeren meer zijn, maar volwassen mensen. Katniss is vastbesloten Peeta te laten overleven. Ze sluiten een verbond met enkele tributen uit andere districten, maar het Capitool is medogenlozer dan ooit als ze merkt dat veel tributen niet van plan lijken elkaar te vermoorden.

Dit vervolg op De Hongerspelen is niet te begrijpen als je het eerste deel niet hebt gelezen. De eerste 150 bladzijden lijken meer-van-hetzelfde, maar omdat De Hongerspelen zo verrukkelijk lezen was, hindert dat niet. Daarna barst het boek pas echt los en kun je het opnieuw niet wegleggen voor je het uit hebt. Katniss komt voor emotionele problemen te staan waarvoor geen enkele bevredigende oplossing te bedenken is. Ze moet doen alsof ze met Peeta gaat trouwen, maar ze houdt van Gale. Terwijl ze tegelijk ook van Peeta houdt, al is dat dan op een andere manier. Langzaam beseft ze dat er een opstand aan het groeien is en dat zij niet weg kan lopen, maar juist de opstandelingen moet steunen omdat er anders nooit iets zal veranderen in Panem. Hoe moeilijk en gevaarlijk dit ook is, voor haar en voor de mensen van wie ze houdt.

400 bladzijden lang ben je weer bij Katniss in de kou van Panem en in de hitte van de arena. Vlammen is opnieuw hard, wreed en meeslepend. Het derde deel verschijnt pas in het najaar van 2010. Dan weten we hoe het verder gaat met de opstand in Panem en of Katniss de mensen van wie ze houdt nog heelhuids terug zal zien. Was het maar vast zover.

Bestellen

Top