3sterPloegsma, augustus 2021

De ouders van Fien zijn al jaren geleden gescheiden. De ene helft van de week woont ze nu bij haar moeder, de andere helft bij haar vader, zijn nieuwe vrouw, haar halfzusje en haar stiefzusje. Tot zo ver is alles in orde. Maar haar moeder besluit om te gaan samenwonen met haar nieuwe vriend Felix. En Fien moet dus mee. Naar die kakker met zijn twee kinderen Jur en Jasmijn. Omdat Jur toevallig een paar maanden ouder is dan Fien, krijgt hij zomaar de beste kamer in huis! En er gelden ook ineens andere regels en Felix bemoeit zich met wat Fien wel en niet mag.
Fien vindt het maar niks en gooit haar kont tegen de krib. Ze trekt steeds meer op met die twee klasgenoten die blowen, spijbelen en spullen uit winkels jatten. En dan komt er ook nog het nieuws dat haar vader opnieuw gaat scheiden. Raakt Fien nu ook nog haar stiefmoeder en -zusje kwijt? En kan ze het niet beter uitmaken met haar eigen vriendje? Relaties lopen toch altijd stuk; je kunt er dus maar beter niet aan beginnen. Denkt Fien.

De situatie waarin Fien verzeild raakt, moet bijna iedere puber met gescheiden ouders bekend voorkomen. Je vraagt er niet om, maar krijgt er ineens drie huisgenoten bij. Het zijn mensen die zo hun eigen gewoontes hebben en die wijken nogal af van hoe jij het tot dan toe met je moeder had geregeld. En dan is er ook nog het gezin van je vader, waar het er weer heel anders aan toe gaat.
Het is niet raar dat een explosieve puber als Fien stevig protesteert. Wat wel een beetje vreemd is, is dat een zelfstandige, eigenzinnige meid zich zo makkelijk laat meeslepen door twee (nogal eendimensionaal neergezette) klasgenoten. Vergeleken met die meiden is Fien maar een braaf doetje. Bovendien laat ze zich erg makkelijk en snel weer terugtrekken op het rechte pad, waarna het boek een regelrecht happy end tegemoet gaat.

Afgezien hiervan is Vuurspuwen een boek waar vaart in zit. Het is een hart onder de riem van lezers die in een vergelijkbare situatie zitten. Leuk dat Fien een heel aparte hobby heeft: ze volgt lessen op een circusschool.
Vuurspuwen is een toegankelijk geschreven boek voor lezers met of zonder gescheiden ouders en / of samengestelde gezinnen. Dertien jaar en ouder.

Top