026-4451277

3stervertaling: Lydia Meeder en Barbara Zuurbier
Lemniscaat, november 2017

Ambrose woont alleen met zijn moeder. Omdat zij telkens van baan verandert, moet hij elke keer meeverhuizen. Dat betekent dat hij ook telkens naar een nieuwe school moet. En omdat Ambrose in sociaal opzicht wat onhandig is, betekent dit ook dat hij telkens weer opnieuw gepest wordt. Als op zijn zoveelste school drie jongens een pinda tussen zijn brood stoppen, terwijl Ambrose een pinda-allergie heeft, is voor zijn moeder de maat vol: Ambrose krijgt voortaan thuisonderwijs. In eerste instantie vindt Ambrose dat heerlijk, maar al snel begint hij zich te vervelen in zijn eentje. Het is benauwend om alleen nog maar contact te hebben met zijn overbezorgde moeder.
Dan komt de zoon van hun huisbaas weer thuis wonen. Cosmo heeft in de gevangenis gezeten, dus Ambrose moet van zijn moeder uit zijn buurt blijven. Maar Ambrose heeft Cosmo nodig, want hij wil lid worden van een scrabbleclub en dat mag hij vast niet van zijn moeder. Cosmo kan hem naar de club brengen. En hoe irritant Cosmo dat betweterige buurjongetje van hem ook vindt, toch ontstaat er een soort vriendschap tussen hen. Een vriendschap waar Ambroses moeder niets van mag weten.

Ambrose is een typisch Susin Nielsen-personage: een sociaal onhandig, tikje autistische jongen, bloedirritant en tegelijkertijd raak je tijdens het lezen dol op hem. Gaandeweg het boek ontdek je dat de moeder van Ambrose ook niet helemaal spoort en zo haar eigen redenen heeft om haar zoon buiten het bereik van anderen te houden.
Het scrabblespel loopt als een rode draad door het verhaal heen. Ambrose en zijn moeder zijn allebei verzot op scrabbelen. Ieder hoofdstuk heeft een titel waarvan de letters eerst gehusseld zijn, waarna er ook gezocht is naar andere woorden die je met de letters kunt maken. De vertalers hebben zelfs hulp gehad van de Overkoepelende Taalcommissie van de Nederlandse Scrabblebond, aldus de laatste bladzijde.

Woordnerd is heerlijk lezen. Omdat je zo graag wil weten hoe Ambrose zich uit de diverse benarde situaties redt, lees je het boek achter elkaar uit. Wat is hij irritant en wat is hij leuk. En wat ben jij blij dat je Ambrose niet bent! Woordnerd is geschikt voor scrabble-liefhebbers en voor andere lezers vanaf dertien jaar.

Top